Борси за криптовалута

Когато се опитвате да изберете борса за криптовалута, не става въпрос само за тяхното класиране по обем на извършваните транзакции. Необходимо е по-обширно сравнение, базирано на таксите, достъпността, инструментите за търговия или други общи характеристики.

Повечето борси имат за цел да поддържат определен тип клиенти въз основа на тяхното местоположение, опит, начин на плащане, нужда от анонимност и т.н. В същото време много малко от тях могат да се считат за универсални, предназначени за несъществуващия „среден потребител“.

Ето защо предлагаме списък с най-добрите борси за биткойн и други криптовалути, с които да покрием нуждите на всички наши читатели.

Coinbase

Борса за криптовалута Coinbase

Платформата Coinbase е създадена, за да се превърне в най-надеждното име сред борсите за криптовалута. В това отношение тя е повече или по-малко без конкуренция на пазара.

Coinbase е регулирана като американска финансова институция, включваща застраховка във Федерална корпорацията за гарантиране на влоговете (Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC) за депозити в САЩ на стойност 250 000 долара или по-малко. Платформата действа в съответствие с ключовите финансови разпоредби на ЕС. Coinbase е подкрепена и от основни инвеститори, като банки и инвестиционни фондове.

„Най-надеждната платформа за цифрова валута“

Това ниво на доверие прави Coinbase избор за повечето начинаещи инвеститори в криптовалута. Дизайна на платформата е опростен и е приспособен към тази клиентска база.

За съжаление този фокус върху доверието означава, че Coinbase търгува само с ограничен брой койни, макар че предлага най-популярните от дигиталните валути. Платформата също така е достъпна само до потребители в сравнително ограничен брой страни от Северна Америка, Европа и Океания.

Binance

Борса за криптовалута Binance

Binance е основана от Чангпенг “CZ” Жао – китайски разработчик на софтуер. Преди тази платформа CZ изграждa системи за Токийската фондова борса и разработва софтуер за търговия с фючърси за Търговската книга на Блумбърг.

Макар първоначално платформата да е базирана в Китай, промяна в регулациите за криптовалути води до нейната релокация в Япония. Когато обаче японската Служба за финансов контрол (Financial Conduct Authority – FCA) предупреждава от своя страна Binancе, централата на борсата се мести в Малта.

Binance е платформа за търговия с криптовалути, при която се търгува директно един вид койн за друг. Борсата се отличава едни от най-големите като брой налични двойки от дигитална валута и обем на търговията в крипто индустрията.

Въпреки това Binance изобщо не се занимава с фиатна валута, което я прави строго базирана на крипто обмяната. В този случай базовата единица за размяна не е USD, а по-скоро биткойн.

Binance може да се похвали и с ниски такси за търговия и тегления. Таксите за търговия допълнително, ако потребителят държи Binance Coin (BNB) в сметката си.

Bitfinex

Bitfinex

Bitfinex е сред най-модерните платформи за търговия на фиатна към дигитална валута, както и на дигитална валута към фиатни пари. Платформата може да се гордее с едни от най-високите ликвидност и обем на търговията сред борсите.

Bitfinex има малко конкуренти, когато става дума за търговци на криптовалути, които се опитват да прилагат съвременни техники за търговия и търгуват в по-голям обем.

Bitfinex предлага пълната гама от функции, които търговците очакват от една платформа. Това включва разширени видове поръчки, маржин търговия, както и голям брой двойки за обмен на криптовалути и фиатни пари.

Bitfinex също така може да се похвали с ниски такси, които са насочени към търговци с висок обем на своята търговия, като таксите драстично спадат с увеличаване на обема на търговията.

Bitfinex претърпява две големи хакерски атаки в миналото, тъй като огромните обеми я превръщат в основна цел за хакерите. В последстви платформата изплаща всички загуби на клиентите и значително подобрява сигурността си.

Coinmama

Борса за криптовалута Coinmama

Coinmama е опростен брокер за криптовалути, който предлага на потребителите бърз и лесен начин да купуват койни, използвайки фиатна валута, без да е необходимо да ги съхраняват в други борси.

Coinmama е идеален за потребители, които просто искат да закупят криптовалута, използвайки фиатни пари без да губят време, нерви, да преминават през дълга регистрация или да са изложени на риск от хакерски атаки.

Най-често хората правят първоначална покупка на криптовалута с помощта на Coinmama и след това депозират получените койни от личния си дигитален портфейл в борса за дигитална валута, в която се търгува директно от криптовалута към криптовалута.

Coinmama начислява сравнително високи такси за своите услуги, така че се препоръчва само за потребители, които са готови да платят повече пари за бързината, дискретността и удобството на платформата.

Kraken

Kraken

Kraken е една от най-старите и най-големи борси за криптовалути.

Платформата търгува както с криптовалути, така и с фиатни пари. Предлага по-голям брой двойки на разположение в сравнение с повечето подобни борси, макар и количеството да не е огромно.

Kraken примамва напреднали търговци на криптовалути, предлагайки им функции като маржин търговия, OTC и фючърси, въпреки че прави усилия да бъде достъпна и за начинаещи.

По-опитните в крипто търговията потребители ще намерят всички функции, които очакват от усъвършенстваната платформа, както и сравнително ниски такси, които намаляват с увеличаване на обема на търговия.

Kraken рекламира основните си характеристики, сред които са:

  • Цялостен подход за повишаване на сигурността
  • Интуитивна платформа за търговия с криптовалута
  • Такси, достигащи и 0%
  • Денонощен екип за поддръжка в глобален мащаб
  • Различни възможности за финансиране

Платформата Kraken преживява някои проблеми през 2018 г., които ностя на борсата негативна репутация. Но оттогава насам работата на борсата е безпроблемна.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.