Мечи пазар на биткойн
Снимка Isaac Smith от Unsplash

Цената на Биткойн (BTC) никога не е била в мечи пазар през 2019 г., а според някои видни наблюдатели доказателството лесно може да се намери в блокчейна му.

Данните, обхващащи различни показатели, показват, че въпреки скорошната си ценова нестабилност, криптовалутата се представя силно през изминалата година.

Повече от всякога действията на инвеститорите са в унисон с тази информация. Според изнесените данни така наречените „ходлери“ не желаят да се разделят със своите активи.

Цената на BTC е не в мечи, а в постоянен бичи пазар

От септември насам цената BTC/USD намалява значително на няколко пъти. Бързото поскъпване и поевтиняване на валутната двойка доведе до предупреждения от страна на критиците на криптовалутата, както и до притеснения у самите търговци.

Ако се вгледате по-детайлно в данните обаче, картината се променя напълно. Както бе отбелязано от PlanB – платформата-създател на инструмента за прогнозиране на цената на биткойн „Stock-to-Flow“, движението на средната стойност на криптовалутата през последните 200 седмици (200WMA) никога не е била низходяща.

На 28.12 бе качена диаграма в Twitter от техен анализатор. От нея става ясно, че краткосрочното ценово движение на 200WMA не е било негативно в нито един момент от съществуването на биткойн. Сегашният растеж е 3% на месец или около 150 долара, добавя анализаторът.

Източник: PlanB, Twitter

Пазарът показва „повторно натрупване на бичи пазар“

Неотдавнашната цена от $6400 на биткойн също не успя да убеди Уили Ву, че условията на пазара са по-лоши, отколкото трябва да бъдат.

В публикация, направена в Twitter от събота, Уили Ву разгледа последните събития в контекста на цялата история на криптовалутата. Според него това поставя ценовите движения на биткойн в категорията на натрупване, а не на мечи пазар.

Уили Ву обобщава:

„Дали сме в мечи пазар на биткойн ? Не, ние сме във фаза на повторно натрупване на бичи пазар. “

Източник: Willy Woo, Woobull.com, Twitter

Ву също хвърля повече светлина и върху ценовите нива на биткойн от декември 2018 г., когато стойността на криптовалутата се смъкна до 3100 долара. Тогавашната фаза е сравнявана от някои с настоящия месец, като тя е резултат от „неорганично“ поведение:

„През 2018 г. цената от 6000 долара за биткойн беше задържана неорганично със „стени на купуване“ (buy walls). Умните пари напуснаха пазара, „стените“ бяха „премахнати“ и това доведе до тогавашното дъно на криптовалутата.“

Ходлърите задържат своите ресурси по-дълго

Както преди ви съобщихме, тенденциите в поведението на инвеститорите започнаха да се променят, още преди да започне бичият пазар през април 2019 г. Въпреки покачването на цената от 3100 до почти 14000 долара, много малко от наличното количество на BTC премина от едни в други портфейли, именно през този период.

Както предприемачът Алистър Милн отбеляза през уикенда, 70% от предлагането е останало статично през последните шест месеца.

Според него това поведение наподобява периода от предишния халвинг, през 2016 г. Тогава, както и при предстоящият халвинг през май 2020 г., събитието се смята за потенциален катализатор за цената на биткойн.

Въздействието на предишния халвинг се усети едва година по-късно, но мненията са противоречиви, относно потенциалната му сила да задвижи пазара този път.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.