биткойн халвинг

След втория биткойн халвинг през 2016 г., цената му скочи рязко. Ще се повтори ли това при третия, който е предвиден да се случи през май 2020г.?

Покачването на цените на биткойна преди халвинга е в ход

Биткойн халвингът се случва на всеки четири години. При всяко от тези събития, алгоритъмът на BTC намалява възнаграждението за генериране на блок наполовина. В резултат на това биткойнът е устойчив на инфлация, защото само 21 милиона биткойни ще бъдат добити въобще. Последният BTC ще бъде създаден към 2140г.

По този начин последиците от следващия халвинг на криптовалутата могат да бъдат значителни.

Историята може да се повтори или да се случи нещо неочаквано.

Някои експерти изчисляват, че след предстоящия халвинг копачите ще продължат да печелят, но само ако криптовалутата поддържа ценови диапазон от 12 000-15 000 долара. Други твърдят, че вече е в ход сериозно покачване на стойността преди самия халвинг на BTC, като милиарди долари се обменят на крипто пазара.

Специалистът по криптовалути Майк Ко, пишещ за блога Coinbase, се изказа доста оптимистично за бъдещето на биткойн след халвинга през май 2020 г., описвайки превъзходството на криптовалутата над златото и фиатните пари.

Според Ко, „стойността на долара е намаляла и златото е нараснало от фиксираните 35$ за унция до над 1500$ в наши дни“, като това се случва от август 1971 г., когато доларът престава да бъде обвързан към златото.

По този начин, ако недостигът прави златото по-скъпо от долара, тогава


биткойнът е далеч по-добър от златото,

обяснява Ко. Той продължава:

„Недостигът на злато е основата за обща пазарна капитализация, надвишаваща 7 трилиона долара. Това е резултат от глобалното му търсене от международни финансови институции, физически лица и централни банки. А сега си представете за момент, че имате благороден метал, който е също толкова оскъден като златото, но с едно специално свойство:

Bitcoin може да бъде транспортиран по комуникационните канали. “

Coinbase: След два биткойн халвинга, хешрейтът достига най-високото ниво

Копачите правят биткойн по-надежден чрез валидиране и създаване на времево клеймо за всяка транзакция, което изисква изчислителна мощност. Но след май 2020 г. издаването на нови койни ще спадне от 12,5 на 6,25 нови BTC. Наличието на по-малко биткойни за добив със сигурност може да обезкуражи копачите да изразходват повече компютърна мощност.

Въпреки това, Ко обяснява:

„Икономиката на биткойн има тенденция да е устойчива и балансирана. След два халвинга в миналото, които ограничиха наградите за копачите, добивната мощност, известна още като хешрейт, наскоро достигна най-високите си стойности. Или с други думи, докато добивът на BTC приближава лимита си от 21 милиона, паралелно се увеличи сигурността на мрежата.”

Освен това халвингът помага на Биткойн да увеличи превъзходството си над златото по много други начини. Например Ко констатира, че никой не знае точно колко злато е добито. Но всеки, притежаващ компютър, може по всяко време, независимо от останалите, да провери цялата остатъчна наличност за добививане на биткойн.

„Биткойн е по-добро съхранение на паричната стойност от златото в дигиталната епоха.“

Освен това е трудно и скъпо да се провери чистотата на златото. Но криптовалутата може лесно да бъде потвърдена чрез стартирането на пълен нод. Кo подчертава това предимство на BTC, споделяйки:

„Представете си една машина за определяне на чистотата на златото, която може едновременно да провери и публичния запис на всички сделки със злато, правени някога в историята.

В момента има над 52 000 възли, които работят в 96 държави, които записват и потвърждават биткойн транзакции.”

На следващо място Кo подробно описва предимствата на биткойн пред златото по отношение на отчетност, ниски такси за трансгранични транзакции, поверителност, преносимост, делимост и недостиг.

През последното десетилетие стойността на криптовалутата се повиши значително. И сега и двата актива са сигурни убежища от обезценяването на фиатната валута. Кo заключава:

„Снабден с безброй технологични предимства, ускоряващи развитието и осигуряващи съзряването на световния пазар, биткойн е по-добър ценови пристан от златото в дигиталната ера.“

Hodl.bg © 2021. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.