Цената на биткойн е подценена
Снимка: Dmitry Demidko от Unsplash

Биткойн е известен със своите изключителни нива на поскъпвания и огромни спадове в стойността си. Все пак, стойността му не се е покачила стремглаво особено през последните няколко месеца. Откакто цената на биткойн надхвърли прага от 20000 долара през декември 2017 г., потребителите чакат завръщането на бичия пазар. Въпреки това, има няколко фактора, които могат да намалят цената му. Ето няколко причини, поради които биткойн скоро може да не достигне нови върхове.

Любопитната ситуация с цената на биткойн

Още от създаването си, криптовалутата преживява драматични колебания в цената. Такива са десеткратното увеличение в стойността, последвано от спад с 90%. Подобни обрати не са редки за неговия пазар дори и днес.

Пикът на цената беше в края на 2017 г., като се достигнаха нива от около 20000 долара за биткойн, преди да започне неговото поевтиняване. Цената започна да спада драстично. Криптовалутата достигна дъното с нива под 4000 долара.

След като цената му достигна подобни стойности, цената на биткойн започна бавно да се изкачва обратно нагоре. През по-голямата част от 2019 г. тя се движеше между 7000 и 11000 долара. Много потребители очакват добрите времена за криптовалутата отново да се върнат. Все пак, голяма част от тях си остават скептични.

1. Бавното приемане от институционалните инвеститори

Години наред се говори за институционалните инвеститори, които навлизат в пространството на криптовалутата. Свойствата на биткойн, като децентрализация и сигурност, го правят чудесен инвестиционен инструмент за всички видове търговци. Въпреки това, институциите все още са колебливи относно криптовалутата. Имало е няколко опити в тази насока. Това са били например институции, предлагащи биткойн фючърсни договори и други деривати на криптовалута на инвеститорите. Мнозина се надяваха, че стартирането на Bakkt ще привлече инвеститорите, но платформата преживя доста трудно начало.

Изглежда има две основни причини, поради които институциите продължават да са по-скептични. Първата е свързана с неизвестността, която има инвестирането в биткойн. Криптовалутите съществуват от почти 10 години и въпреки това, все още изглеждат по-скоро като експеримент. Никой не знае каква ще бъде съдбата на биткойн. Той може да последва примера на MySpace, проправяйки пътя на друга по-добра криптовалута. Възможно е и целият пазар на дигитални валути да изчезне, което ще доведе експеримента до неуспех.

Другият проблем, който много институции виждат в биткойн, е въпросът с попечителството. Много от традиционните активи са застраховани или подкрепени от правителството или от други големи институции. Фирмите могат да бъдат сигурни, че е малко вероятно техните акции да бъдат хакнати или откраднати, но с криптовалутите нещата стоят по различен начин.

За обикновения потребител, който е инвестирал определена сума в купуването на биткойн, е достатъчен обикновен хардуерен портфейл с няколко резервни копия, за да запази койните си в безопасност. Въпреки това, голяма институция, притежаваща милиони долари в криптовалути, се нуждае от много по-големи мерки за сигурност, за да е уверена, че средствата й са в безопасност.

Някои компании като Coinbase и др. започнаха да предлагат попечителски решения, които се оказаха сполучливи. Имаше период, когато Coinbase правеше милиони долари от клиентски средства седмично. Проблемът с попечителството обаче си остава проблем за институционалните инвеститори.

2. Технологични неволи

Биткойн залага на технологиите от втори слой, за да мащабира мрежата. Технологии като Lightning Network и Blockstream Liquid Network позволяват транзакциите да се случват извън веригата. По този начин се отнема от напрежението върху основния блокчейн. Тези технологии обаче не са лишени от проблеми и се оказаха не особено сполучливи през последните осемнадесет месеца.

Lightning Network е в абсолютен застой повече от шест месеца, без значение кои от показателите се анализират. Броят на възлите едва се увеличава от месец април насам, като понастоящем е малко под шест хиляди възли.

Общият брой канали, общият капацитет на мрежата и средният капацитет на канала намаляват от април насам. След като достигна нов висок капацитет от 1000 BTC, капацитетът на мрежата спадна и продължи да пада до 818 BTC – стойност, на която се намира и днес.

Без задоволително решение за мащабиране, много инвеститори вероятно ще бъдат загрижени за бъдещата жизнеспособност на биткойн и дали криптовалутата някога ще може да се конкурира с такива опции като Visa например.

3. Общото настроение на биткойн пазара

Наред с всички проблеми, с които биткойн днес се сблъсква, съществува и проблемът с пазарните настроения. Изглежда, че липсва прекалено голям ентусиазъм, способен да изкачи биткойн обратно до цена от 10000 долара.

По време на възвръщането на стойността му до 13800 долара през юни тази година, коментаторите в бранша се надяваха, че „зимата за криптовалутата“ официално приключи. Въпреки това, след този свой пик, водещата дигитална валута отново започна да пропада.

Когато цената му първоначално достигна 20000 долара, ентусиазмът свързан с криптовалутите беше изключителен. Най-популярната дигитална валута се превърна в нещо като мода и многобройни нетехнологични инвеститори побързаха да вложат средствата си в новия тренд. Биткойн се обсъждаше по множество новинарски канали, създаваха се хиляди статии за него и борсите имаха милиони нови регистрации на ден.

Изглежда все пак, че треската отсъства от днешния пазар на криптовалути. Просто не се случва нищо по-значително в биткойн пространството, което би довело до нов голям приток на инвеститори. Трябва да изчакаме и видим какво ще се случи в бъдеще, за да видим нова вълна от инвестиции в дигиталните валути.

Hodl.bg © 2021. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.