Колко биткойни са нужни за да заменят златото ?
Снимка: unsplash.com/

Тъй като живеем в дигиталната епоха, не е ли време да се отдалечим от физическите активи? И ако го направим, колко биткойни ще трябват на държавите, за да заменят златото?

ОТ КАКВО КОЛИЧЕСТВО БИТКОЙНИ СЕ НУЖДАЯТ СТРАНИТЕ ПО СВЕТА, ЗА ДА ЗАМЕНЯТ ЗЛАТОТО?

Прекарваме по-голямата част от живота си онлайн. Ръководим фирми, организираме събития и дори се социализираме, благодарение на дигиталните канали.

Сега имаме далеч по-ефективен начин за инвестиране на пари от купуването на златни кюлчета. Неизбежно ли е страните да заменят златните си резерви с дигитален актив, като биткойни например ?

Платформата @Rhythmtrader посочва в своя туит прогнозното количество биткойни, които са необходими на водещите държави в света, за да заменят сегашните си златни запаси:

🇺🇲 САЩ: 913 388 BTC

🇩🇪 Германия: 378,416 BTC

🇷🇺 Русия: 232,033 BTC

🇨🇳 Китай: 206 923 BTC

🇯🇵 Япония: 85 932 BTC

🇬🇧 Великобритания: 34 847 BTC

Ние сме в дигиталната ера, дигиталното злато е неизбежно.

Макар този аргумент да има своите основания, все още е малко вероятно много страни да се разделят с физическите си златни запаси.

През последните няколко месеца биткойн получава така необходимата стабилност. Въпреки това, според Питър Шиф, криптовалутата все още не успява да издържи теста, за да се превърне в сигурно финансово убежище.

Той визира края на миналия месец, в който напрежението в търговията разтърси световните фондови пазари. Тогава инвеститорите се насочиха към сигурността на финансовите си убежища. Швейцарският франк, японската йена и златото се покачиха – докато биткойн отбеляза спад от 8%.

Биткойн се движи в правилната посока, за да замени остарялата и тромава конюнктура на благородните метали. Криптовалутата е по-добра и предпочитана по толкова много причини. Това се дължи на нейния абсолютен недостиг, както и на улеснението и бързината, с която я обменяте по целия свят, в рамките на минути. 

Но докато страните все още се борят да разберат тази технология и да бъдат в крак с нея, а потребителите остават загрижени как да запазят своите биткойни, правителствата и централните банки биха предпочели да се придържат към физическите си депозити от златни кюлчета. Това е за предпочитане пред опасенията им, свързани биткойн активите, които според тях могат да се стопят за минути.

Hodl.bg © 2022. Всички права са запазени.

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на “Hodl.bg” ООД, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на “Hodl.bg” ООД, посочване на източника и добавяне на линк към www.hodl.bg. Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.